Sosyal ağlar :

DİL

PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

MUHASEBE STANDARTLARI

Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. RESMİ GAZETE

   TARİHİMİZDEN

Bosnadaki Toplu Mezarlar Vadisidir KAMENİCA

  Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik kentine bağlı Kamenitsa köyü topraklarında, Bosna savaşının üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen, hala katledilen kurbanların kalıntıları bulunuyor. 

 
Kamenitsa köyü sakinlerinden Senad Rizviç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinin bahçesini kazarken tesadüfen insan kemikleri ve kıyafetler bulduğunu belirtti.
 
Durumu savcılığa bildirdiğini anlatan Rizviç, "Kardeşlerimden biri savaşta öldürülmüştü. Cesedini hiçbir zaman bulamadık. Kanalizasyondaki cesedi bulduğumda kardeşim zannettim" dedi.
 
Savaş sırasında Boşnaklar Kamenitsa'yı terk etmek zorunda kaldığı için Sırplar'ın, boş buldukları köye Srebrenitsa'da katlettiği Boşnaklar'ı gizlice gömdüklerini kaydeden Rizviç, köy halkının savaşın ardından evlerine döndüklerinde katletilen kurbanların mezarlarını tasadüfen bulduklarını anlattı.
 
Bölgede, önceki yıllarda yapılan kazılarda 15 toplu mezar ortaya çıkarıldığına işaret eden Rizviç, savaşın üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen köylülerin, birçok kez bahçelerinde ya da köyün herhangi bir yerinde insan kemikleri bulduğunu kaydetti. Rizviç, her yeni mezar bulunuşunda savaşın acılarını yeniden yaşadıklarını sözlerine ekledi.
 
-4 savaş kurbanı tespit edildi
 
Bu arada, Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından en büyük soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'da katledilen ve Srebrenitsa'ya 60 kilometre uzaklıktaki Kamenitsa'ya getirilip, buradaki Boşnak ailelerin bahçelerine topluca gömülen Boşnaklar'ın mezarları ilk olarak 2008-2009 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştı. Kurbanların kalıntıları üzerinde yapılan DNA testleri ve kimlik tespitlerinin ardından cenazeler, Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilmişti.
 
"Bosna'nın toplu mezarlar vadisi" olarak nitelendirilen Kamenitsa'da, bugüne kadar 15 toplu mezardan 4 bin savaş kurbanının cesedine ulaşılmıştı.
 
Kamenitsa'da toplu mezar araştırmaları hala devam ediyor.