Dr.YMM Ufuk ÖZDEMİR
20 SORU 20 CEVAP
Soru1-YILLARA SARİ İNŞAATLARDA İNŞ.KATİ KABULUNÜN YAPILDIĞI TARİH DİKKATE ALINACAK VE O TARİH BAZ ALINARAK GEÇİCİ VERGİSİ VERİLECEK AYNI YIL İÇİNDE BAŞLAYIP BİTEN İHALE MEVZUU İNŞAATIN GEÇİCİ VERGİ DURUMU NASIL OLACAK.
Cevap-GECICI KABUL YAPILINCA İŞ BİTMİŞ KABUL EDİLİR.YILLARA SARİ İNŞAATIN KAZANCI GECICI VERGIYE DAHIL EDILMEZ .GECICI KABULUN YAPILDIĞI YILIN KURUMLAR VERGISINDE O ISIN KAR ZARARI BEYAN EDILIR VE STOPAJI CIKACAK VERGIDEN MAHSUP EDILIR.HER İŞTE İŞ BİTİMİNDEN SONRAKİ 1 YIL BİR SÜREÇTİR VE SONRA KAT İ KABUL YAPILIR.BURDADA EGER BİR İŞ YAPILIRSA BITMIŞ İŞ GİDERLERİ HESABINDA TAKIP EDILIR.
Soru2-İSTEĞE BAĞLI SİGORTALI OLAN BİR KİŞİ ,ŞİRKET ORTAĞI OLDUĞU ZAMAN BAĞ-KUR'A GEÇMEDEN AYNI ŞEKİLDE İSTEĞE BAĞLIYA DEVAM EDEBİLİR Mİ?
Cevap-İSTEĞE BAĞLI DEVAM EDEMEZ,ANCAK SSK LI OLSA VE EKSIKSIZ SSK LIGI DEVAM ETSE,BAĞKURLU OLMADAN SSK LI ĞININ DEVAMI MUMKUNDU.KARŞI GÖRÜŞLERDE MEVCUT.
Soru3-BİR MÜŞTERİM VAR LİMİTED ŞİRKET, ORTAKLARIN ALACAKLARI VAR KASAYA KOYULAN PARADAN DOLAYI.SERMAYE ARTTIRIMI YAPSAM BU HESABI KAPAMAK İÇİN ZATEN SERMAYESİDE DÜŞÜK.BU TUTARLARIN GİRİŞİNİ İSPATLAYACAK BİR BELGEYE İHTİYAÇ VARMIDIR SADECE MUHASEBE KAYITLARIYLA YAPABİLİRMİYİM.AYRICA BUNUN İÇİN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR RAPORU GEREKİRMİ YOKSA BEN YAZABİLİR MİYİM?
Cevap-ELBETTE 331 HESAPTA BİRİKEN PARAYI,SERMAYE ARTTIRIMINDA KULLANABİLİRSİNİZ,ANCAK 501 500 DERKEN,100 501 DEYİP,SONRA 331 100 DİYEREK SERMAYE ARTIRIMINA KONU TESCİL İŞLEMLERİNDEN SONRA İLGİLİ KAYDI YAPIN.
Soru4-YENİ DÜZENLEMEYLE 506 SAYILI MADDE
FABRİKA, ATÖLYE, HAVUZ VE DEPOLARDA, TRAFO BİNALARINDA ÇALIŞANLARIN;
- ÇELİK,DEMİR VE TUNÇ DÖKÜM İŞLERİNDE
- ZEHİRLİ,BOĞUCU,YAKICI,ÖLDÜRÜCÜ VE PATLAYICI GAZ,ASİT,BOYA İŞLERİYLE GAZ MASKESİ İLE ÇALIŞMAYI GEREKTİREN İŞLERDE,
- PATLAYICI MADDELER YAPILMASINDA,
- KAYNAK İŞLERİNDE DER.
BİZİM İŞİMİZ ÇELİK DÖVME İŞİ SSK 'YA GİDİYORUZ İŞÇİLERİMİZ İÇİN BU MADDE YE GÖRE BİLDİRGERİMİZ TANZİM EDECEĞİZ Mİ DİYE SORUYORUZ? BİLMİYORUZ DİYORLAR SİZ BİLECEKSİNİZ.ŞAŞIRDIK KALDIK.
-BU MADDE YE GİRİP GİRMEDİĞİMİZİ NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİZ?
-BU MADDEYE GÖRE BEYANNAME VERMEK ZORUNLU MU ?VERMESEK İLERİ TARİHLERDE BİZDEN GEÇMİŞ DÖNEMLERİ İDARİ PARA CEZASI İLE TAHSİLAT YAPABİLER Mİ ?
- BİLDİRGELERİMİZİ 506 SAYILI MADDE YE GÖRE VERİRSEK DAHA SONRA BİZE SİZ BU MADEYE GİRMİYORSUNUZ DERLER VE VERDİĞİMİZ BİLDEGELERİ İPTAL EK OLARAK TEKRAR DÜZELTİRİLER SE İDARİ PARA CEZASI İLE KESERLER Mİ ?(2007AĞUSTOS AYINI VERMEDİK)
NE TAVSİYE EDERSİNİZ.
Cevap-18.8.2007 TARİHLİ TEBLİĞİ OKUMADIĞINIZI ANLIYORUM,5.MADDESİNDE DEVAMINDA...ANILAN SÜREDE BELİRTİLEN BELGELERİN VERİLMEMESİ VE PRİMLERİN
ÖDENMEMESİ HALİNDE FİİLİN TEBLİĞ İLE ÖNGÖRÜLEN SÜRENİN SON GÜNÜNDE MEYDANA GELDİĞİ KABUL EDİLEREK İDARİ PARA CEZASI TAHAKKUK ETTİRİLECEK,GECİKME ZAMMI VE GECİKME CEZASI TAHSİL EDİLECEKTİR DER,6.MADDEDE İTİBARİ HİZMET UYGULAMASI ÖNCEDEN OLDUĞU GİBİ BEYAN ESASINA DAYALI YÜRÜTÜLECEK,
KURUMUN KONU İLE İLGİLİ İNCELEME VE ARAŞTIRMA YETKİSİ SAKLIDIR DER.
SİZİN MEMURA GİDİP ONUN YÖNLENDİRMESİNE KENDİNİZİ BIRAKMANIZ HATA OLUR,DÜŞÜNÜN YARIN BAŞINIZA BİRŞEY GELSE BU KONUDA ,MEMURA SEN DEMİŞTİN BENDE BÖYLE YAPMIŞTIM DİYEBİLİRMİSİNİZ VEYA DESENİZ BU SİZİ KURTARIRMI.BÖYLE BİR DURUMDA MUHATAP BULAMAZSINIZ
Soru-LİMİTED ŞİRKET ORTAKLARI BİLİNDİĞİ ÜZERE BAĞKUR SİGORTALISI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR. ANCAK LTD. ŞİRKET KURULMUŞ DURUMDA VE ŞİRKET ORTAĞININ BİLDİRİMİ BAĞKURA YAPILMAMIŞTIR. YANİ BAĞKURDA HERHANGİ BİR KAYDI BULUNMAMAKTADIR. ANILAN ŞİRKET ORTAĞI BAŞKA BİR İŞVEREN YANINDA HİZMET AKDİNE DAYALI OLARAK İŞE BAŞLAYACAKTIR. BU DURUMDA ŞİRKET ORTAĞI SSK LI OLABİLİR Mİ? ŞİRKET ORTAĞININ BAĞKUR SİGORTASINA TABİ OLMASI ÇOK ZOR ÇÜNKÜ ŞUAN ŞİRKET GAYRİFAAL DURUMDA. SİZCE EN UYGUN ÇÖZÜM NEDİR?
Cevap- NE YAPARSANIZ YAPIN RE SEN BAĞKURLUSUNUZ,ANCAK SON DÖNEM ÇIKAN BAĞKUR DAKİ YENİ UYGULAMADA 5 YIL HİÇ PRİM ÖDEMEYENLERİN,TALEP HALİNDE BAĞKURLUĞU İPTAL EDİLİYOR PRİM BORÇLARIDA SİLİNİYOR.TAVSİYEM HİÇ RİSKE GİRMEDEN ŞAHSI ORTAKLIKTAN ÇIKARIN VE SSK LI ÇALIŞMAYA BAŞLASIN,İLERLEYEN DÖNEMLERDE ŞİRKET ORTAĞI DAHİ OLSA SSK LIĞI 1 GÜN DAHİ EKSİKSİZ DEVAM EDİYORSA BAĞKUR KAPSAMINADA GİRSE BAĞKURLU OLMASINA ZATEN GEREK YOK.GERÇİ BU KONUDA KARŞI YAZILARDA MEVCUT.UYGULAMADA GÖRDÜĞÜM BİR SIKINTININ OLMADIĞIDIR.
Soru5-560 YTL NİN ALTINDA KALAN DEMİRBAŞ EMTİA KANUNUN VERDİĞİ YETKİ İLE DİREK GİDER YAZILMAKTA BENİM BU KONU İLE İLGİLİ BİR SORUNUM YOK YANLIZ KAFAMA TAKILAN SORU ŞUDUR;
BİR FATURA İÇERİSİNDE AYNI ÜRÜNDEN BİRDEN FAZLA ALINMIŞ İSE BUNUN DURUMU NE OLACAK.ÖRNEĞİN;
MONİTÖR ALDIK VE BİRİM FİYATI 350YTL+KDV TOPLAMDADA 5 ADET ALDIK.HESAPLAMA YAPARSAK FATURA TOPLAMI 1750+KDV OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR BİZ BU DURUMDA ÜRÜNÜN BİR TANESİ 560 YTL SINIRININ ALTINDA KALDIGINDAN FATURAYI GİDER KALEMLERİNE Mİ ATACAĞIZ?YADA FATURANIN İÇERİGİNİ GÖZ ARDI EDİP TOPLAMININ 560 YTL ÜZERİNDE OLMASINDAN DOLAYI DEMİRBAŞ KALEMİNE ÜRÜNLERİ KAYIT EDECEĞİZ.
Cevap-560 YTL LİK DEMİRBAŞIN GİDERE YAZILMASINDA ÖZELLİK ARZEDEN İZAHATLARINIZDA DURUMUN BÜTÜNLÜK ARZEDİP ARZETMEDİĞİNE BAKMALISINIZ.BÜTÜNLÜK ARZ EDİYORSA VE 560 I GECIYORSA DEMİRBAŞ.ÖRNEĞİN TOPLAMA BİLGİSAYAR YAPIYORSUNUZ,PARÇA PARÇA ALIP BİR BİLGİSAYAR OLUŞTURUYORSUNUZ,BURDA PARÇALARIN TOPLAMINI DİKKATE ALICAKSINIZ,AMA VAR OLAN BILGISAYARINIZA BELLEK ALDINIZ,DİĞER BİLGİSARA SEYYAR HARDDİSK ALDINIZ.VE TOPLAMDA 560 I GECSEDE TEK TEK 560 IN ALTINDA KALDIGINDA GİDER KAYDEDILEN DEMIRBAS DIYEBILIRSINIZ.(560 YTL 2007 ALT SINIRI)
Soru6-TEVKİFATLI FATURA ALDIK FAKAT BU FATURA İLE İLGİLİ BAZI ÜRÜNLERİ İADE EDECEĞİZ BUNUN İÇİN KARŞI TARAFA İADE FATURASI KESECEĞİM BU FATURAYI NASIL KESECEĞİM AYNI ŞEKİLDE TEVKİFAT ORANIMI OLACAK?
Cevap-TAHSİL EDİLEN KDV Yİ,İADE DURUMUNDA
KESİYORSUNUZ.TEVKİFATA KONU EDİLEN KISMI MAL IADEDE FATURADA BELIRTMIYORSUNUZ,YANI TEVKIF EDILEN KDV IADEDE SÖZ KONUSU DEĞİL.
Soru7-EKİM AYI 31 GÜN ÇEKİYOR, FİRMANIN ÇALIŞANLARINDAN BAZILARI EKİM AYINDA RAPORLU OLDULAR BU RAPORLU GÜNLERİ 30 GÜN ÜZERİNDEN YOKSA 31 GÜN ÜZERİNDENMİ İŞLEM YAPACAĞIZ.ÖRNEK;5 GÜN RAPORLU İSE 31-5= 26 GÜNMÜ YOKSA
30-5= 25 GÜNMÜ GÖSTERİLECEK
Cevap-OLMASI GEREKENİ DEĞİLDE KURUMUN İSTEDİĞİNİ SORUYORSANIZ,31-5=26 BİLDİRECEKSİNİZ.OLMASI GEREKEN BU MU DERSENİZ , ASLINDA BU HESAP AY İÇİNDE İŞE GİREN,AY İÇİNDE İŞTEN ÇIKAN VE YEVMİYE USULÜ ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ.AYLIKÇI TABİR EDİLEN VE O AY KAÇ ÇEKERSE ÇEKSİN 30 GÜN ÜZERİNDEN MAAŞINI ALANLARIN HERHANGİ BİR NEDENDEN DOLAYI O AY EKSİK GÜN ÇALIŞANLAR İÇİN DEĞİL,AMA KURUM KENDİ LEHLERİNE DÜŞÜNÜYOR.
Soru8-İMALATIMIZDA KULLANDIĞIMIZ ALÜMİNYUM İÇİN SATICI FİRMADAN ALDIĞIMIZ ALIŞ FATURALARIMIZDA;
BU KONUDAKİ EN SON TEBLİĞE GÖRE 104-105 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
1- ALÜMİNYUM KÜLÇENİN VEYA BİLLET ALIŞ SATIŞINI YAPIYORSA KDV TEVKİFATI UYGULAYACAKTIR,
2- HURDA ALÜMİNYUM ALIMLARIMIZ İÇİN % 0 KDV UYGULAYACAKTIR,
3- CURUF SATIŞLARIMIZ İÇİN (ALÜMİNYUM İŞLEME ATIKLARI İÇİN)% 0 KDV UYGULAYACAKTIR
3- -HURDADAN İMAL EDİLEN ALÜMİNYUM KÜLÇE VEYA ALÜMİNYUM BİLET ALIMLARIMIZDA KDV TEVKİFATI UYGULAMAMASI GEREKMEKTEDİR DEĞİLMİ, BİZE HURDADAN İMAL EDİLEN KÜLÇE İÇİN TEVKİFATLI FATURA DÜZENLEMİŞTİR, %18 KDVLİ FATURA DÜZENLENMESİ GEREKMEZMİYDİ BU KONUDA ACİL YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM TEBLİĞ BULMACA GİBİ
GELDİ BANA VEYA BEN ANLAYAMADIM.
Cevap-HURDA DA KDV ORANI SIFIR,ALIRKEN VEYA SATARKEN FARKETMİYOR, FAKAT HURDADAN IMALAT YAPILMIS VE ÜRÜN HALE GETİRİLMİŞSE BUNA GÖRE, ALÜMİNYUM PROFİL VE ALÜMİNYUM LEVHA TESLİMLERİNDE KDV TEVKİFATI; BUNLARI DOĞRUDAN SLAB, BİLLET, KÜLÇE GİBİ HAM MADDELERDEN İMAL EDENLER TARAFINDAN YAPILACAK İLK TESLİMLERİ İLE , BUNLARI İTHAL EDENLER TARAFINDAN YAPILACAK İLK TESLİMLERİNDE TEVKİFAT UYGULANACAK, PROFİL VE LEVHANIN İLK ÜRETİCİLERİ VE İTHALATÇILARINDAN SONRAKİ SAFHALARDAKİ TESLİMLERİ KDV TEVKİFATINA TABİ TUTULMAYACAKTIR. ÖTE YANDAN,
104 SERİ NO.LU KDV GENEL TEBLİĞİNİN DEĞİŞİKLİK YAPTIĞI, 96 SERİ NO.LU KDV GENEL TEBLİĞİNİN (5.3) NUMARALI BÖLÜMÜ KAPSAMINA GİREN VE LEVHA İLE PROFİL DIŞINDA KALAN DİĞER ALÜMİNYUM MAMULLERİNİN HER SAFHASINDA KDV TEVKİFATI
UYGULANACAKTIR.
Soru9-HER HANGİ BİR SAHIS FİRMASINDA 2004 YILINDAN İTİBAREN SSK LI OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM.ÇALIŞMAKTA OLDUĞUM İŞYERİNDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDERKEN YENİ KURULACAK OLAN BİR LİMİTED ŞİRKETİNE % 50 PAYLA ORTAK OLABİLİRMİYİM?
Cevap-OLABİLİRSİNİZ YALNIZ SSK LIĞINIZ 1 GÜN DAHİ EKSİKSİZ DEVAM ETMEK ZORUNDA,YOKSA SSK DA ARALIK VERİLDİĞİ GÜN İTİBARİYLE RE’SEN BAĞKURLUSUNUZ.
Soru10-KREDİ KART İLE SATIŞLARIMIZ ÇOK FAZLA, BAZEN BANKADAN POS VADESİ GELMEDEN ERKEN POS TAHSİLATI İSTİYORUZ. BANKA ERKEN POS TAHSİLATINDAN DOLAYI BELİRLİ BİR MİKTAR MASRAF ALIYOR. ŞİMDİ BU MASRAFI GİDERLEŞTİRELİM Mİ YOKSA 689 HESABA MI ATALIM ?
Cevap-DIREK FINANS GIDERLERINE YAZABILIRSINIZ,KANUNEN KABUL EDİLİR BİR GİDERDİR.
Soru11- AY ÖNCE İŞ KAZASI GEÇİRDİM ŞUAN RAPORLUYUM 10 GÜN SONRA RAPORUM BİTİYO VE YÜZDE 49 İŞ KAYBIM GÖZÜKÜYO NE GİBİ Bİ YOL İZLEMELİYİM YANİ HUKUKİ AÇIDAN NELER YAPMALIYIM?
Cevap-ÇALIŞMA GÜCÜNÜN EN AZ 2/3'ÜNÜ KAYBETMEMİŞ KİŞİLER MALULEN EMEKLİ OLAMAZ.
ÇALIŞMA GÜCÜNÜN EN AZ 2/3'ÜNÜ KAYBETMİŞ ANCAK, İLK İŞE GİRİŞ TARİHİNDE DE AYNI HASTALIĞI MEVCUT OLAN KİŞİLER MALULEN EMEKLİ OLAMAZ. MALULEN EMEKLİLİK TALEPLERİNİZDE DOSYANIZ ÖNCELİKLE SSKB SAĞLIK İŞLERİ
GENEL MÜDÜRLÜĞÜNCE İNCELENEREK BİR KARARA BAĞLANIR. ANCAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜN BU KARARINA İTİRAZDAN SONRA DOSYA YÜKSEK SAĞLIK KURULUNA
GÖNDERİLEBİLİR.
MALULEN EMEKLİLİK TALEBİNİZ GENEL MÜDÜRLÜKÇE REDDEDİLİRSE VE SİZ İTİRAZ DİLEKÇENİZDE "DOSYAMIN YÜKSEK SAĞLIK KURULUNDA İNCELENMESİNİ İSTİYORUM.
"İFADESİNİ KULLANMAMIŞ İSENİZ DOSYANIZ YÜKSEK SAĞLIK KURULUNA GÖNDERİLMEZ. ANCAK BİR KEZ DAHA GENEL MÜDÜRLÜKÇE İNCELENEREK KARARA BAĞLANIR.
İTİRAZ DİLEKÇENİZDE "YÜKSEK SAĞLIK KURULU" İFADESİNİ KULLANDINIZ AMA AYNI ZAMANDA DOSYA İÇERİSİNDE YENİ TARİHLİ BİR SAĞLIK KURULU RAPORU DA MEVCUT İSE DOSYANIZ YÜKSEK SAĞLIK KURULUNA GÖNDERİLMEZ. YENİ SAĞLIK KURULU RAPORUNUZ DA DAHİL OLMAK ÜZERE DOSYANIZ BİR KEZ DAHA GENEL MÜDÜRLÜKÇE İNCELENEREK KARARA BAĞLANIR. MALULEN EMEKLİ OLMAK İSTİYORSANIZ SİGORTA İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TAHSİSLER DAİRE
BAŞKANLIĞI'NA BAŞVURULMASI GEREKMEKTİR.
BUNUN DIŞINDA SOSYAL SİGORTALAR KURUMU HASTANELERİNİN SAĞLIK KURULLARINDAN MALÜL OLDUĞUNU GÖSTEREN SAĞLIK KURULU RAPORU
ALINMASI ŞARTTIR. SİGORTALININ EN AZ 1800 GÜN VEYA BEŞ
YILDAN BERİ SİGORTALI OLUP SİGORTALILIK SÜRESİNİN HER YILI İÇİN ORTALAMA OLARAK EN AZ 180 GÜN PRİM ÖDEMİŞ OLMASI DA GEREKİR.