Ufuk ÖZDEMİR
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Kıdemli Denetçi
Doktora Öğrencisi
ufuk@ada.net.tr
KÖFTEDE KDV ORANI NE OLDU?
Tarih: 27/07/2007
Köfte, Türk mutfağının önemli yiyeceklerinden biridir. Kısaca kıymanın değişik şekillerde kızartılmış halidir ve pek çok çeşidi bulunur. Yaklaşık 291 çeşit köfte olduğu söylenir. En popüler olanları Tekirdağ Köfte, Çiğ Köfte, İnegöl Köfte, Akçaabat köfte 'dir. Köfte Çeşitleri; İçli Köfte İnegöl Köfte İzmir Köfte Odun köfte Mercimek köfte Sulu köfte Akçabaat Köfte Kadınbudu Köfte Çiğ Köfte, Mücver köfte, İskendurun köfte, Patates köfte, Adana köfte, Tire köfte Bolu Mengen köfte Sucuk köfte Yayla köfte Fındık köfte ,Şiş köfte,Dalyan Köfte, Satır Köfte ,Terbiyeli Köfte,Suluyağlı Köfte,Akhisar Köfte ,Ekşili Köfte,Saray Köfte,Rosto Köfte ,Satır Köfte,İslim Köfte,Cızbız Köfte,Birlik Köfte,Akhisar Köfte.
KDV kanunun 28 .maddesinde Katma değer vergisi oranı, vergiye tabi her bir işlem için % 10 dur. Bakanlar Kurulu bu oranı, dört katına kadar artırmaya, % 1'e kadar indirmeye, bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tespit etmeye yetkilidir diyerek 2002/4480sayılı B.K.K eki karar kapsamındaki Oran ve listeleri 1.8.2002 tarihinde geçerli olmak üzere yayınlamıştır.Buna göre, Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları:
a- Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, %18
b- (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 1
c- (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, % 8
olarak tespit edilmiştir.
Köfte bu listede nerde yer alıyor derseniz,II sayılı listenin,TGTC'nin 16 no.lu fasılı "Et, Balık, Kabuklu Hayvanlar, Yumuşakçalar veya Diğer Su Omurgasızlarının Müstahzarları" başlığını taşıyan (n)alt maddesinde yer alıyor.1.6.2007 tarihinden itibaren % 8 uygulanacak bu oran ile ilgili piyasada ciddi uygulama hataları vardır.Çoğunluk köfte imalatçısı toptan da bu oranı % 1 perakendede % 8 uygulamaktadır.
İyide bunu nerden çıkarıyoruz a gelince KDV sirkü taslağında II sayılı listenin (e)maddesinde ifade ye istinaden Yapılmaya çalışıldığını düşünmekteyim.(e) maddesi Küçük ve büyükbaş hayvanların bağırsakları ile taze, soğutulmuş ve dondurulmuş işkembe, şirden, börkenek-petek, mesane vb. sakatatın toptan tesliminde %1, perakende tesliminde %8 KDV oran uygulamasına devam edilecektir demektedir.Ancak bu maddenin de köfte ile alakası yok.
Bakanlar kurulu kararında perakende toptan kavramı hep I sayılı listede yapılmış iken II sayılı listede de bu ifadelerin kullanılması da kafa karıştırmış anlaşılan. Bakanlığın web sayfasından diğer liste detaylarına bakabilirsiniz,benim burada vurgulamak istediğim ve özellikle toptan satış ve perakende satıştaki KDV farklılığının sadece 1 nolu listede yer alan listedeki özelliği olan mallar ile ilgili iken bakanlığın çıkardığı KDV oranları konusunda ki sirküler taslağında II sayılı listede geçen toptan ve perakende ifadeleri acaba bakanlık, l sayılı lıstedeki bu farklılığı kanundan gelen yetkilerini kullanarak II sayılı listede mi kullanıyor şeklinde düşündürmektedir,o zaman bu yetki sirküler ile kullanılabiliyor çünkü bakanlar kurulu kararında mevcut değildir.Birde II sayılı listenin sonundaki Bu bölümdeki malların I sayılı listede de yer alması halinde, I sayılı listede belirlenen oranlar uygulanır ifadeside çok ilginç.eğer I no lu listede varsa II ye yazmazsın olur biter.
Sonuç olarak, köfte de KDV oranı 1.6.2007 tarihinden itibaren % 8 dir. Ancak lokanta da imalatı yapılmış ve direk son kullanıcıya yenmek üzere servisi yapılan köfte genel orana yani % 18 'e tabidir.